Regio

De Douro Wijnstreek

De afgebakende Douro-regio (de eerste afgebakende en erkende regio ter wereld) werd opgericht tijdens het bewind van D. José I, door zijn premier en toekomstige markies van Pombal, Sebastião José de Carvalho e Melo, bij wet van 1756, die, na het ondergaan van veranderingen in de tijd, werd bevestigd in 1921.

Deze prachtige regio, ook bekend als «País Vinhateiro», strekt zich uit langs de vallei van de rivier de Douro en zijn talrijke zijrivieren, van Barqueiros (Mesão Frio), tot Barca d'Alva, op een oppervlakte van ongeveer 250.000 ha, die gemeenten omvat van de districten Vila Real, Viseu, Bragança en Guarda. 

De afgebakende regio Douro is verdeeld in 3 "zones": Baixo-Corgo, Cima-Corgo en Douro Superior.

Wilt u de Douro-regio bezoeken?

We propose a trail to do by yourself, nevertheless, to fully enjoy Porto and the Douro Region like a local, you must do it with someone that really knows the territory and the local producers! Take a look at our programs!


Vertrekkend vanuit Porto, waar de rivier stroomt en waar de Douro (tafel) en Porto (versterkte wijn) wijnen geproduceerd op de hellingen ook stromen, kunnen we dit culturele landschap, geclassificeerd als werelderfgoed, leren kennen: over de weg, met de trein, op een cruiseschip, of zelfs per helikopter. Geen van hen zal ons onverschillig laten.

Op een reis door de uitkijkpunten die de beste uitzichten bieden, zullen we de rivier van noord naar zuid moeten oversteken en vice versa. Maar onderweg kunnen we prachtige uitzichten over de rivier bewonderen en wijngaarden, steden en dorpen bezoeken tot we Miranda do Douro bereiken, waar de rivier Portugal binnenkomt.

Begin met een bezoek aan de kelders in Vila Nova de Gaia waar portwijn rijpt. We leren deze wijn een beetje beter kennen en profiteren, zoals het niet anders kan, van de kostbare nectar. En op de rivier kunnen we nog steeds oude Rabelo-boten zien, de enige die de wijn van de producerende boerderijen naar de monding vervoerden vóór de bouw van de verschillende dammen die de rivier bevaarbaar maakten.

Twee uur rijden, omhoog naar de Douro-regio, in Peso da Régua, geeft het Douro-museum ons een ander perspectief op de wijncultuur en de regio. Niet ver weg, maar op de zuidelijke oever ligt Lamego, een van de mooiste steden in Noord-Portugal, gelegen aan de voet van een immense trap van blauwe en witte tegels die naar het heiligdom van Nossa Senhora dos Remédios leidt. In Pinhão, direct aan de rivier, is het treinstation een must-see om de oude tegels te zien die zijn gewijd aan de cultuur van de wijngaard.

Voordat we in Pocinho aankomen, kunnen we een omweg maken op de zuidelijke oever om het kasteel van Numão te bezoeken en te genieten van het uitzicht over de horizon. Iets verder naar het oosten ligt het archeologische park Foz Coa, een openluchtgalerij voor rotskunst die is geclassificeerd als werelderfgoed, evenals het respectieve museum in Vila Nova de Foz Coa. 

Aangekomen bij Barca de Alva gaan we het natuurpark van Douro Internacional binnen, aangezien de rivier van hier naar Miranda do Douro wordt begrensd door Portugal en Spanje. Op deze route loopt de rivier strak tussen hoge kliffen tot hij het stadje Raiana bereikt, waar hij Portugal binnenkomt.

Tot aan Barca de Alva is de wijnstreek Alto Douro ook de oudste afgebakende wijnstreek ter wereld. De rivier deed het eerste werk om de diepe valleien in de aarde te graven, terwijl de Man de leisteenbergen veranderde in aarde en muren en de wijnstok plantte, groen in de zomer, de kleur van vuur in de herfst. Met wijsheid geërfd van generaties, kantelde hij de terrassen zodat de zonnestralen de wijnstokken omarmen en de druiven de warmte geven die de wijn nodig heeft. Om deze reden werd van de vruchten van het land en de arbeid van de mens deze unieke wijn en dit unieke landschap gemaakt.


De Douro Valley zou ook een betoverende vallei kunnen worden genoemd, zoals de schoonheid en betovering die de landschappen bieden.